Uncategorized

Roman Protasevici, jurnalistul reținut de guvernul belarus, invitat de onoare la o conferință despre libertatea presei (A)

Mărire text

În data de 23 mai 2021, avionul care zbura pe o linie comercială cu plecare din Grecia a fost interceptat de un avion de luptă aparținând statului belarus. Direcția zborului a fost modificată, iar avionul – forțat să aterizeze pe aeroportul din Minsk. Operațiunea s-a desfășurat în condiții de siguranță maximă, fiind comandată de chiar guvernul statului Belarus.

            Motivul? La bordul aeronavei se afla Roman Protasevici, un tânăr jurnalist și activist belarus, care era invitatul principal la o conferință internațională ținută în Minsk, la sfârșitul lunii mai. Evenimentul avea ca temă principală libertatea presei și dreptul la opinie – ambele, subiecte importante în democrația din statul organizator.

Conform unor surse apropiate unui oficial din guvernul belarus, prezența lui Protasevici la conferință în calitate de speaker onorific a determinat și urgența misiunii de interceptare a zborului acestuia. Dacă se mai întârzia chiar și câteva ore, avionul avea să aterizeze pe un alt aeroport internațional din Belarus, iar deplasarea lui Protasevici din acea localitate la Minsk ar fi durat prea mult pentru ca acesta să ajungă să vorbească publicului participant despre importanța libertății de exprimare în contextul jurnalistic al statului Belarus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *