Uncategorized

Portret de politician: Florin Cîțu – de la expert în finanțe și economist, la prim-ministru (B)

Micșorare text

Actualul prim-ministru al României, Florin Cîțu, și-a anunțat, duminică, 30 mai, intenția de a candida pentru președinția Partidului Național Liberal. Decizia lui Cîțu este sprijinită de numeroși lideri din PNL, la nivel național, însă a stârnit și reacții nefavorabile în rândul membrilor aceluiași partid. Pentru a înțelege mai bine contextul în care Cîțu anunță această decizie, este necesară o privire mai în amănunt a vieții sale pe scena politică românească.

            Florin Vasile Cîțu este un politician care, în prezent, deține funcția de prim-ministru al României, în care a fost învestit în luna decembrie a anului 2020. Până în acel moment, Cîțu fusese Ministrul Finanțelor Publice în cabinetul lui Ludovic Orban, în perioada 2019-2020. Cîțu este al treilea prim-ministru român originar din județul Vâlcea, dar primul a cărui educație formală superioară s-a realizat aproape exclusiv în Statele Unite ale Americii. În 1996, absolvea Grinnell College din statul american Iowa, pentru ca, mai apoi, să urmeze cursurile de masterat în economie și să finalizeze cu succes doctoratul în politici monetare aplicate, macroeconomie și econometrie în cadrul Universității de Stat Iowa.

            Conform CV-ului lui Florin Cîțu, parcursul său profesional a fost marcat de o carieră ascendentă, care i-a permis să lucreze în țări de pe mai multe continente. Astfel, aflăm că Florin Cîțu și-a început cariera lucrând ca economist la Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2002-2003. Aici, s-a ocupat de analiza și dezvoltarea de modele aplicate, în strânsă legătură cu responsabilitățile și deciziile ce țineau de politica monetară. În această calitate, Cîțu a și participat la Comitetul de Politică Monetară ca și consilier în legătură cu mecanismul de transmitere a politicii monetare.

            La sfârșitul anului 2003, Cîțu revine în Europa, mai exact, în Luxemburg, unde se angajează ca economist la Banca Europeană de Investiții (BEI). Aici, se ocupă de pregătirea discursurilor președintelui și vicepreședinților instituției, precum și de realizarea de rapoarte și analize de natură empirică, publicate periodic pentru a fi consultate de liderii BEI. În anul 2005, Cîțu lucrează în domeniul consultanței pentru companii private din sistemul financiar-bancar, pentru ca, la începutul lui 2006, să devină economist șef al ING Bank România. Ajunge, apoi, director al departamentului Piețe financiare, în cadrul aceleeași bănci.

Parcursul profesional al actualului premier continuă, din 2011, cu activități în domeniul consultanței financiare și al analizei economice, oferite atât unor companii cu capital privat, cât și anumitor instituții publice. Din 2016, însă, Florin Cîțu este senator în Parlamentul României, deținând și funcții precum vicepreședinte și apoi președinte al Comisiei de buget-finanțe din Senat. Mai mult, este și liderul grupului de senatori liberali din Parlament.

De-a lungul recentei sale cariere politice, Florin Cîțu s-a făcut remarcat și prin intermediul unor dispute verbale cu cel care i-a fost predecesor la Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Mai exact, în calitate de senator și expert în economie și finanțe, Cîțu a criticat frecvent și cu tenacitate anumite decizii ale fostului ministru de finanțe din partea PSD.

Cariera politică a lui Cîțu a luat cu adevărat avânt în decembrie 2020, când a fost desemnat prim-ministru pentru a doua oară. Prima dată fusese în martie 2020, dar atunci s-a retras din funcție, explicând că desemnarare de către președintele Klaus Iohannis l-a onorat, dar, în opinia a, președintele Partidului Național Liberal trebuia să fie și prim-ministru. Acest lucru era, în viziunea sa, esențial pentru ca partidul să aibă succes la alegerile parlamentare care urmau să aibă loc în 2020.

În prezent, Cîțu ocupă funcția de prim-ministru al României, îndeplinind sarcinile și asumându-și responsabilitățile specifice. Printre altele, de remarcat este faptul că premierul Cîțu pare a-și concentra activitatea pe realizarea de acțiuni cu efecte vizibile, mai mult decât pe a emite promisiuni – de multe ori ne-realiste și cu siguranță ne-realizate – precum mulți dintre predecesorii săi. În acest context, anunțul că Florin Cîțu și-a depus candidatura pentru președinția PNL nu vine deloc ca o surpriză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *