editorial politica

Și… ce dacă Florin Cîțu candidează la șefia PNL? (A)

Mărire text

Actualul prim-ministru al României, Florin Cîțu, și-a anunțat, duminică, 30 mai, intenția de a candida pentru președinția Partidului Național Liberal. Decizia lui Cîțu este sprijinită, la nivel național, de numeroși lideri din PNL, însă a stârnit și reacții mai puțin favorabile.

            Cariera politică a lui Cîțu a început relativ recent, prin 2016, dar a luat cu adevărat avânt în decembrie 2020, când a fost desemnat prim-ministru al României de către Klaus Iohannis – pentru a doua oară. În contextul primei sale nominalizări, Cîțu își exprima părerea conform căreia premierul trebuie să fie și președintele Partidului Național Liberal. Altfel, partidul ar avea de suferit la alegerile parlamentare care urmau să aibă loc.

Decizia i-a fost, atunci, acceptată. În decembrie 2020, însă, Cîțu a acceptat funcția și dădea semne că s-a pus pe treabă. E drept, până acum, s-a remarcat prin implementarea sloganului „Fapte, nu vorbe”, în sensul că pare a fi un om de acțiune, care face să se întâmple lucruri, nu un politician tipic, al promisiunilor nerealizate și al vorbelor fără conținut.

Cu toate că – nu trebuie să uităm – de-a lungul carierei sale politice, Florin Cîțu s-a mai făcut remarcat și prin intermediul unor dispute verbale cu predecesorul său de la Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici. În calitate de senator și expert în economie și finanțe, Cîțu a criticat frecvent și cu tenacitate anumite decizii ale fostului ministru de finanțe, PSD-istul Teodorovici. Din nou – Cîțu fiind expert, cu experiență internațională în domeniile respective.

            În prezent, Cîțu ocupă funcția de prim-ministru al României, îndeplinind sarcinile și asumându-și responsabilitățile specifice. Printre altele, de remarcat este faptul că premierul Cîțu pare a-și concentra activitatea pe realizarea de acțiuni cu efecte vizibile, mai mult decât pe a emite promisiuni – de multe ori ne-realiste și cu siguranță ne-realizate – precum mulți dintre predecesorii săi.

În acest context, anunțul că Florin Cîțu și-a depus candidatura pentru președinția PNL nu vine deloc ca o surpriză. Dimpotrivă. Omul e pus pe fapte și pare hotărât să-și dezvolte cariera politică și prin acest rol. Implicațiile candidaturii sale sunt semnificative pentru personalități liberale precum Ludovic Orban, actualul președinte al PNL. Reacția acestuia din urmă la aflarea veștii a fost una care denotă acceptare și chiar o doză de colegialitate (echipa e pe primul loc, vom face tot ce putem ca partidul să se dezvolte într-o direcție favorabilă). Pe de altă parte, Cîțu anunță sus și tare că partidul are nevoie de un „suflu nou”, o viziune reformată, modernă, dezicându-se, astfel, de principiile mai tradiționaliste, (ușor) învechite ale lui Orban și ale susținătorilor liberali „de modă veche”.

Este clar, pentru moment, ce fel de politician este actualmente Florin Cîțu. Nu ne rămâne decât să vedem ce fel de politician va deveni și încotro va îndrepta Partidul Național Liberal, dacă este ales lider al acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *