cultural

Gheorghe Brânzei, promotor al autenticității și al valorilor românești: „Am simțit că este necesară cea de-a doua ediție a cărții” (B)

Micșorare text

„Ce să facem și noi? Ca băieții cei tineri, fiecare ce vrea!” Acesta este răspunsul șugubăț al profesorului de limba și literatura română, Gheorghe Brânzei. Profesorul „de vorbe” – cum îi place să se auto-intituleze – tocmai a lansat o nouă carte. De data aceasta, este vorba de ediția a doua a unui volum care are drept obiectiv aducerea în prim-plan a unor elemente valoroase din cultura românească, privite prin prisma expunerii lor în diverse forme literare. „Despre cuvântul românesc” este titlul noii apariții editoriale, iar autorul anunță îmbinarea tuturor genurilor literare într-o analiză specializată. Lansarea a avut loc vineri, 14 mai 2021, în sala de conferințe de la etajul Bibliotecii Județene G.T. Kirileanu din Piatra-Neamț.

            Gheorghe Brânzei este un avid promotor al rigorilor gramaticale ale limbii române, precum și un foarte bun cunoscător al dedesubturilor literaturii române, de la începuturi până în prezent. În activitatea de zi cu zi, Gheorghe Brânzei a ocupat funcția de Inspector Școlar de specialitate (Limba și Literatura Română) pentru aproape 25 de ani. A studiat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și a obținut titlul de Doctor în Filologie în anul 2009. Are gradul didactic I și o vechime în învățământul pre-universitar de peste 40 de ani. Este coordonator al unor concursuri de creație literară, coordonator al unei reviste școlare premiate la nivel național, autor prolific al peste 90 de volume (critică literară, metodologia predării și învățării limbii române), membru de bază al unei serii de comisii și comitete naționale și, în general, un promotor hotărât al folosirii corecte a sintaxei, morfologiei și rigorilor limbii române.

            În contextul celebrării Centenarului, atenția lui Gheorghe Brânzei s-a îndreptat, cu precădere, asupra acelor aspecte ce țin de valorile și principiile cu adevărat românești, definitorii pentru cultura noastră. Astfel, a luat naștere volumul „Despre cuvântul românesc”, despre care autorul afirmă că „atribuie noi valențe unor elemente literare pe care orice român sau cunoscător la culturii românești le poate identifica în textele studiate”. Autenticitatea este esențială, iar redarea acesteia în literatură trebuie să aibă loc în orice împrejurare.

            pe fotoliu, atunci, cu siguranță, cercetează vreun subiect de interes pe Internet”.

            „Despre cuvântul românesc” a ajuns, așadar, la cea de-a doua ediție. „Am simțit că este necesară”, mărturisește însuși autorul. Limba română este un organism, care încă se dezvoltă. Multe dintre aspectele tratate în volum se bazează pe scrieri care nu-și mai pot schimba forma sau conținutul. Dar editarea acelor „secvențe care surprind nuanțe m-a motivat și animat în acest demers”, declară, în continuare, Gheorghe Brânzei.

            Lansarea de carte s-a desfășurat precum oricare altă lansare. Cu toate acestea, scena culturală din județul Neamț și – de ce nu? – chiar scena culturală românească are doar de câștigat, prin bogăția de semnificații pe care le cuprinde autorul între copertele celei mai recente cărți ale sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *