Maratonul vaccinării a început, în România, cu capitala, la începutul lunii acesteia, mai precis, în perioada 7-9 mai. În București, această inițiativă a avut rezultate bune – în primele 24 de ore de la începutul demersului au fost vaccinate cu prima doză 7.165 de persoane. Adică 5 persoane vaccinate pe minut, semn că fluxurile de vaccinare au funcționat la capacitate mare, contribuind la realizarea obiectivelor acestei campanii. Sala Palatului și Biblioteca Națională sunt locurile care au găzduit cel mai mare efort de imunizare de până acum: maratonul vaccinării din București.
La Cluj-Napoca, maratonul vaccinării a avut loc în perioada 14-17 mai. Au fost trei zile în care oricine dorea putea să primească prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech, urmând să primească rapelul în perioada 4-7 iunie. Prima doză de vaccin a fost administrată celor care au dorit să se imunizeze contra COVID-19 pe parcursul a trei zile și trei nopți, non-stop, fără a fi necesară o programare prealabilă.
Tot în perioada 14-17 mai, maratonul vaccinării s-a desfășurat și în Timișoara. Aici, pe lângă doze din serul Pfizer, au fost disponibile și doze din vaccinul Johnson&Johnson. Acesta din urmă diferă de restul celor mai cunoscute și utilizate vaccinuri pentru COVID-19 prin faptul că se aplică în doză unică, nefiind necesar un rapel. De asemenea, ceea ce este interesant este că aceasta a fost a doua ediție a maratonului desfășurată la Timișoara. De fapt, Timișoara a „dat tonul” vaccinării în weekend-ul 23-25 aprilie, chiar înainte de Paștele ortodox.
Lângă Brașov, la Castelul Bran, luna mai a marcat un demers inedit: maratonul vaccinării a avut loc în fiecare sfârșit de săptămână din luna în curs, tot fără programare. Locația: clădirile Vămii Medievale. Orarul de funcționare a centrului de vaccinare a fost, în schimb, diferit de cel al centrelor din marile orașe prezentate anterior. Mai mult, cei care au ales să se imunizeze în acest loc au primit, la finalul administrării dozei de vaccin, o diplomă care să certifice statutul lor de „vaccinat la Castelul Bran”.
Cert este că lipsa acută de ser salvator înregistrată spre sfârșitul anului trecut s-a disipat, odată cu creșterea numărului de doze de vaccin care ajung în fiecare dintre statel Uniunii Europene (așadar, inclusiv în România). În luna mai, în țara noastră, s-au vaccinat și peste 100.000 de persoane pe zi, dar există voci care afirmă că aceste recorduri nu s-ar fi înregistrat dacă serul provenea de la un alt producător decât Pfizer-BioNTech (în data de 6 mai 2021, din 100.454 de persoane imunizate, 83.237 au primit serul menționat).